Temel Analiz/Teknik Analiz/Borsa/Forex/Kripto Paralar

EREĞLİ 2020/03 Bilanço Analizi

Ereğli Demir Çelik(EREGL) 2020’nin ilk çeyreğinde beklentilerin altında 300 milyon TL net kar açıkladı. Aracı kurumların kar beklentisi 434 Milyon TL seviyesindeydi. Şirket net karı geçen yılın aynı dönemine göre %70 düşüş gösterdi. Satış gelirleri beklentilere paralel olarak yıllık %11 azalarak 6.378 milyon TL seviyesinde, FAVÖK rakamı ise yine beklentilere paralel yıllık %42 düşüşle 1.006 milyon TL seviyesinde gerçekleşti.



SATIŞLAR 

Satışlarda yaşanan gerileme şirket net karını düşüren en önemli faktörlerden birisi. Şirket yassı mamul satışları önceki yılın aynı dönemine göre %12 azalarak 1.656 bin ton oldu. Uzun mamul satışları bu dönemde %20 düşüşle 267 bin tondan gerçekleşti.




KARLILIKTA AZALMA VAR

EREGL brüt karı önceki yılın aynı çeyreğine göre %46 azalarak 877 milyon TL oldu. Brüt kar marjı %9 daralıp %13.8 seviyesinde oluştu. Dönem karı %70 azaldı. Dönem kar marjı ise %5.1’e geriledi.(Önceki %14.5) Yurtiçi demir çelik satışları geçtiğimiz yıla göre artarken yurtdışına satışlarda ciddi gerileme dikkat çekiyor. Covid 19 pandemisinin ekonomileri 2Ç’de de etkileyeceğini düşünürsek 2020 2Ç’de satışların ve karlılığın düşmesi beklenebilir.



NAKİT AKIŞI DEVAM EDİYOR

EREGL 2020 1Ç’de önceki yılın son çeyreğine göre nakit varlıkları 2.3 milyar TL artırdı. Faaliyetlerden elde edilen kar 2.4 milyar TL oldu, geçen yılın aynı çeyreğine paralel olması olumlu.


BORÇLULUK HAFİF ARTMIŞ

Borçlanmaya baktığımızda kısa vadeli borçların önceki çeyreğe göre 300 milyon TL azaldığını buna karşılık toplam borçlanmanın 400 milyon TL artarak 8.1 milyar TL seviyesine yükseldiği görülüyor. Şirketin nakiti borçları çevirecek düzeyde. Borçların önemli bir kısmı ise 2020 yılında ödenecek. Şirket 2021 ve sonrasında çok daha güçlü nakit pozisyonuna sahip olacaktır.




HİSSE GERİ ALIM PROGRAMINA BAŞLIYOR

EREGL yönetim kurulu, 5 mart tarihinde genel kurulda onaya sunulmak üzere hisse geri alım programı açıkladı. Geri alım tutarı açıklanmazken ödenmiş sermayenin %10’unu aşamayacağı belirtildi. Bu program henüz Genel Kurul yapılamadığı için onaylanmadı. Henüz hisse geri alımı başlamadı.  


TEMETTÜ

Şirket daha önce Nisan ayında ödenmek üzere temettü takvimini açıklamıştı. Ancak genel kurul gerçekleşmediği resmi gazetede yayınlanan torba yasa kapsamında temettü kararı alacak. Yani şirket 2019 karının %25’ini Eylül ayına kadar dağıtabilecek. Genel kurul tarihi henüz açıklanmamakla birlikte şirketin temettü ödemesini 2 taksitte yapmasını bekliyorum.


Sonuç Olarak

EREGL için satış gelirleri 2020 yılının kalan aylarında da düşüş yaşaması beklenebilir. Virüsün etkileri 2Ç sonlarında veya 3Ç’de geçmeye başlarsa EREGL’de toparlanma yaşanabilir. Ereğli’nin Ambalaj, otomotiv, çelik boru, beyaz eşya gibi önemli alanlara satış yaptığını belirtmekte fayda var.
Genel kurulda hisse geri alım programının onaylanması ve temettü ödemesinin kesinleşmesinin ardından hissede pozitif ivme görülebilir.

Uzun vadeli yatırımcılar için bu fiyatlar hisse alımında makul görünüyor. Hisse fiyatı 7.5-7 TL bantının altına inmediği sürece kademeli olarak toplanabilir, 8.5 TL seviyesinin geçilmesiyle yukarı yönlü alım iştahı artabilir.

Şirketin son çeyrek yatırımcı sunumunu buradan okuyabilirsiniz.


Paylaş:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazarak sitemize destek olabilirsiniz

Popüler Yayınlar

Son Yazılar

Son Yorumlar

İzleyiciler