Temel Analiz/Teknik Analiz/Borsa/Forex/Kripto Paralar

HEKTS 2020/03 Bilanço Analizi

Hektaş (HEKTS) 2020 yılının ilk çeyrek bilanço rakamlarını açıkladı. Şirketin net karı geçtiğimiz yılın aynı dönemine paralel 67.5 milyon TL geldi. Satışlar geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine göre %4,2 artarak 269,9 milyon TL olarak gerçekleşti. Brüt kar %17, FAVÖK ise %26 düşüş gösterdi.

hektaş, hekts, tarım



Satış Gelirleri Paralel

Şirketin satışları yılın ilk çeyrek bilançosunda satışlarını %4,2 arttırmayı başardı.  Yurtiçi satışlar geçtiğimiz yıla göre %2.5 artış göstererek 278.8 milyon TL’ye, yurtdışı satışlar ise %175 artışla 22.5 milyon TL’ye yükseldi. Satışlar 18,310(ton/adet) seviyesinden 24.283(ton/adet) seviyesine yükseldi.


Kar Marjlarında Azalma Dikkat Çekiyor

Kar marjları yılın ilk çeyreğinde geriledi. Şirketin ilk çeyrek kar marjlarında %11’e varan düşüşler görülüyor. Hekts yönetimi 2020 yılı faaliyet raporunda kar marjlarındaki gerilemenin sebepleri olarak, özellikle uluslararası firmalar başta olma üzere rakiplerin vade, iskonto uygulamalarında agresif davranmaları ve piyasa dalgalanmalarından kaynaklandığını belirtiyor. Buna karşılık satış kaybı yaşanmaması adına gerekli önlemlerin alındığını belirtiyor. 

hektaş, hekts, tarım

Ton Bazında Satışlar Artıyor

Satış detaylarına baktığımızda ise şirket organomineral gübre satışını %54 artırarak 17.900 ton seviyesine yükseldi. Organomineral gübre üretim tesisinin kapasitesi aylık 3.500 tondan 7.000 tona yükseldi. Şirket sıvı ilaç satışı 1.370 ton, toz ilaç satışını da 2.443 ton artırdı, yavaş salınımlı gübre satışı %115 azalarak 578.320 LT/KG seviyesinde gerçekleşti. 

hektaş, hekts, tarım

Şirketin kapasite kullanım oranı Gebze fabrikasında %73, Adana Fabrikasında %91, Niğde fabrikasında %92 olarak gerçekleşti.

Nakit Akışı Zayıfladı

Şirket ilk çeyrekte elde ettiği nakdi, yatırımlar, borç ödemeleri, vergi ödemeleri ve işletme sermayesi kaynaklı çıkışlara bırakmış. İşletme sermayesindeki azalma ticari alacaklardaki artış ile ilgili düzeltme ve stoklardaki azalmadan kaynaklı olduğu görülüyor.

hektaş, hekts, tarım


Şirketin nakit durumu ise 135 milyon TL azalarak 41.7 milyon TL olmuş. Nakdin tamamı TL cinsi varlıklarda bulunuyor.  Şirket Net yabancı para pozisyonunda 26.4 milyon TL ekside görünüyor. Bunun sebebi ise 12.1 milyon dolar karşılığı ithalat yapılırken 3.2 milyon dolar karşılığı ihracat yapılıyor. Türk Lirasının değer kaybı Hektaş için olumsuz bir durum oluşturuyor.

Borçlanma Çevrilebilir

Şirketin yılın ilk çeyreğinde kısa vadeli borçlarda artışa gittiği görülüyor. İhraç edilmiş borçlanma araçlarından kaynaklı borçlanmalar azalırken banka kredilerindeki artış dikkat çekiyor. Uzun vadeli finansal borçlarda ise banka kredilerinde azalma mevcut. Tahvil ihracından kaynaklı borçlar ise 95 milyon seviyesinde. Borçlanma araçları faiz oranlarını aşağıda bulabilirsiniz.

hektaş, hekts, tarım

Kısa vadeli borçların tamamının TL bazında olması olumlu. Uzun vadeli banka kredilerinde ise 177.7 milyon TL karşılığı Euro borcu bulunmakta.

hektaş, hekts, tarım


Sonuç Olarak

Hektaş 1Ç’lerde genellikle zayıf bilanço açıklıyor, şirket satışlarını 2. Ve 3. çeyrekte en yüksek seviyeye taşıyor. Ayrıca dünyayı saran Covid 19 pandemisinin de satışları düşürdüğünü belirtmekte fayda var. Buna rağmen hekts ilk çeyrekte satışları ton bazında artırmayı başardı. Şirketin karlılığını baskılayan en önemli etmen ise rekabet sebebiyle kar marjlarının düşmesi olarak öne çıkıyor.

Hekts son 3 yılda yaptığı atakla büyüme şirketi olma yolunda epey yol aldı. Son üç yılın büyüme ortalaması %70 seviyelerinde. Şirketin ürün skalasında ise ciddi bir genişleme görüyoruz. Organomineral gübre, tohum ıslah projesi, pet ürünlerindeki çalışmalar bunlardan bazıları, hekts önümüzdeki dönemde bu yatırımların meyvelerini alacaktır.

Şirketin ihracatındaki artış ise bir başka önemli nokta, şuan için büyük bir gelir kaynağı olmasa bile ihracatın artması zaman içerisinde bilançoda etkisini gösterecektir.

Şirket bu sene temettü vermedi ancak Genel Müdür Levent Ortakçıer’in bir TV programında da belirttiği gibi yaptığı primle temettü vermemesini fazlasıyla telafi etti.

Levent Bey’in röportajını izlemenizi tavsiye ederim.
Ayrıca şirketin faaliyet raporuna göz atmanızda fayda var.
Ayrıca Şişecam birleşmesi için hazırladığım raporu okuyabilirsiniz.


Paylaş:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazarak sitemize destek olabilirsiniz

Popüler Yayınlar

Son Yazılar

Son Yorumlar

İzleyiciler